Pobyty Gości w hotelu w czasie pandemii Covid – 19 a przepisy RODO
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11.06.2021 r. wprowadza zmiany w zakresie ograniczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w czasie trwającej pandemii Covid – 19. Kluczowe zmiany: W zakresie pobytu w hotelach „W przypadku prowadzenia usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim, o którym mowa w art. 36 pkt 1–3 ustawy z...
Czytaj więcejBranża hotelarska i gastronomiczna – Tarcza 2.0
Z ogłoszonej 26 listopada Tarczy 2.0, wsparcie ma otrzymać blisko 40 branż, w tym hotele i restauracje. Pula środków to 35 mld zł, które orzymają mikro-, małe, średnie i duże firmy. Poniżej zamieczamy szczegółowe informacje o warunkach i kwotach wsparcia. Tarcza Finansowa PFR 2.0 dla mikrofirm – do 3...
Czytaj więcejZasady otwarcia hoteli od 4 maja 2020
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 2.05.2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – od 04.05.2020 r. w hotelach poza osobami przebywającymi w celach służbowych możliwy jest pobyt gości w celach wypoczynkowych i turystycznych. Szczegółowe uwarunkowania świadczenia usług określają...
Czytaj więcejWzory pism o odroczenie płatności
Dla ułatwienia przygotwaliśmy propozycje pism, jakie w przypadku trudnej sytuacji finansowej firmy, warto przedstawić dostawcom lub urzędom. Pliki do pobrania znajdują się u dołu strony. Ważna informacja: w zakresie zobowiązań związanych z Zaiksem tzw. specustawa automatycznie zwalnia z opłat na rzecz tych podmiotów, jeśli spełnione są poniższe warunki: Art....
Czytaj więcejBranża hotelarska i gastronomiczna a koronawirus–wsparcie zewnętrzne
Wyjątkowa sytuacja wymaga szybkiego i odpowiedniego działania. Większość obiektów już wdrożyła szereg działań optymalizujących koszty a nawet zawiesiła działalność z uwagi na obligatoryjne przepisy lub sytuację rynkową działalność. Co można zrobić? Działania warto rozpocząć od wykorzystania udogodnień w ramach rządowego projektu „Gospodarcza i społeczna tarcza antykryzysowa dla bezpieczeństwa przedsiębiorców...
Czytaj więcejBranża hotelarska i gastronomiczna a koronawirus – co z pracownikami?
Koronawirus zmienia w błyskawicznym tempie dotychczasowy Świat. Jego wpływ na branżę hotelarską i gastronomiczną rzuca cień nie tylko na obecną sytuację, ale także na bliższą i dalszą przyszłość. Coraz częściej pojawiają się pytania: co będzie dalej z miejscami pracy? Z pracownikami? Mimo tak trudnego czasu, pamiętajmy przede wszystkim, że...
Czytaj więcejBranża hotelarska i gastronomiczna a koronawirus – co warto wiedzieć?
W ostatnich dniach życie wszystkich uległo totalnej zmianie. Koronawirus dynamicznie paraliżuje normalne funkcjonowanie i działanie. W znacznym stopniu dotknął on branżę hotelarską i gastronomiczną. Większość obiektów zawiesiło lub bardzo mocno ograniczyło swoją działalność operacyjną. Co można zrobić w takiej sytuacji? Podejmowane są liczne działania apelujące o wsparcie ekonomiczne podmiotów...
Czytaj więcejMenu engineering
Jak ułożyć menu, aby restauracja była rentowna? Na to pytanie odpowiada na naszym blogu Patryk Żołnowski.
Czytaj więcejDotacje na szkolenia dla Twojej firmy
Aktualnie istnieje ostatnia możliwość pozyskania środków na dowolne szkolenia dla pracowników i pracodawców. Odbywa się to w ramach BUR (Bazy Usług Rozwojowych).
Czytaj więcejWiarygodna analiza kosztów surowca w gastronomii
Wiarygodna analiza kosztów surowca w gastronomii, czyli tzw. Food Costu musi odbywać się w oparciu o rzetelnie przygotowane rozwiązania systemowe w obiekcie - pisze Przemysław Kuśmierski.
Czytaj więcej