Branża hotelarska  i gastronomiczna odznacza się specyficznym systemem pracy, gdzie nieodzownym elementem sukcesu każdego obiektu jest wspólna praca pomiędzy wszystkimi działami, a co za tym idzie, pozytywne relacje wśród pracowników na każdym obiekcie hotelowym.

W pierwszej kolejności należy zadać sobie pytanie, jak stworzyć taką atmosferę, gdzie wchodzący do naszego obiektu gość będzie pod wrażeniem obsługi?

Musimy zdać sobie sprawę, że zespół jest odbiciem osoby zarządzającej, w tym przypadku jest to właściciel, dyrektor lub manager. To właśnie zespół ma wpływ na to jak zostanie oceniony obiekt przez gości i czy będą to tylko jednorazowe “odwiedziny” czy wręcz przeciwnie, po pozytywnej rekomendacji, tych gości będzie coraz więcej.

Przeprowadzono ankietę, gdzie zadano pytanie, kto ma największy wpływ na pozytywną atmosferę w zespole. Ponad 70 % zapytanych stwierdziło, iż głównym czynnikiem budującym zespół jest osoba zarządzająca tym zespołem. To właśnie postawa tej osoby wpływa na to jak nam się pracuje, w jaki sposób budujemy naszą postawę i zaangażowanie w miejscu pracy.

Temat postaw i kompetencji managerskich jest bardzo mocno poruszany na salach szkoleniowych w aspekcie pracy z osobami z pokolenia X czy “ pokoleniem Millennium” Y. Czy łatwo jest kierować w współczesnym świecie zespołem ludzkim? Otóż nie!

Zarówno manager jak i kierownik poszczególnych zespołów musi posiadać kilka bardzo ważnych kompetencji oraz reprezentować pewne postawy.

Obecnie pracownik dużą wagę przywiązuje do tego, jak jest traktowany przez przełożonego, jaka jest atmosfera w zespole oraz czy praca przynosi satysfakcję i zadowolenie. Aby tak się działo, kierownik zespołu powinien posiadać umiejętność planowania, delegowania oraz rozliczania pracownika. Służą temu 4 style przywódcze, gdzie mamy możliwość dowolnego doboru stylu do kompetencji poszczególnych osób podległych.

Kolejną ważną umiejętnością jest umiejętność pracy w zespole. Jeśli manager potrafi współpracować, szanować swój zespół oraz aktywnie słuchać tego co mówią, słuchać ich propozycji i rozwiązań, wówczas praca staje się przyjemnością a pracownik jest bardziej efektywny, bo wie, że mamy wspólny cel do osiągnięcia. Jeśli do tego dodamy jeszcze umiejętne motywowanie pracownika, możemy z dużą pewnością osiągnąć cel, który został nam wyznaczony.

Zdarza się również często, że mamy w swoim zespole osoby z różnych pokoleń. Wówczas bardzo ważnym aspektem staje się komunikacja i umiejętności interpersonalne. Wydawane komunikaty powinny być jasne i klarowne dla odbiorcy. Aby nauczyć się pracy z różnymi osobowościami możemy oprzeć się na teorii von Thuna, gdzie w jasny i klarowny sposób przekazujemy konkretną informację utrzymując jednocześnie szacunek do odbiorcy i troskę o fakt, iż jesteśmy zespołem.

W dzisiejszych czasach trudno jest stworzyć dobry, stabilny i zaangażowany zespół, dlatego tak ważna jest dbałość o komunikację w pracy, a co za tym idzie dobry wizerunek  obiektu.  Warto pamiętać, że najlepszy pracownik to taki, który z chęcią przychodzi o pracy i zawsze gotowy jest na nowe wyzwania.

Alina Chodzicka

Absolwentka Uniwersytetu Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Od 17 lat specjalizuje się w zakresie sprzedaży usług i produktów. Trener sprzedaży szkolący osoby, które rozpoczynają przygodę ze sprzedażą oraz dążące do rozwoju osobistego w tym zakresie. Ukończyła wiele szkoleń merytorycznych, praktycznych oraz trenerskich w zakresie pracy z ludźmi zakończonymi licznymi certyfikatami. Prowadzi szkolenia innowacyjne w zakresie komunikacji, relacjach międzyludzkich oraz skutecznej sprzedaży opartym na wieloletnim doświadczeniu. Uświadamia, iż każdy może zostać dobrym sprzedawcą poprzez zaangażowanie, chęci rozwoju osobistego oraz warsztaty. Doświadczenie na stanowisku specjalista ds. sprzedaży w obiekcie Pałac Brzeźno Golf &SPA zapoczątkowało nowy kierunek szkoleń sprzedażowych dedykowanych dla obiektów hotelowych, w którym każdy pracownik ma znaczący wpływ na sprzedaż i wynik realizowanego celu. Trener w Hotelach PLUS.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *