Branża hotelarska i gastronomiczna odznacza się specyficznym systemem pracy, gdzie nieodzownym elementem sukcesu każdego obiektu jest wspólna praca pomiędzy wszystkimi działami, a co za tym idzie, pozytywne relacje wśród pracowników na każdym obiekcie hotelowym.
W pierwszej kolejności należy zadać sobie pytanie, jak stworzyć taką atmosferę, gdzie wchodzący do naszego obiektu gość będzie pod wrażeniem obsługi?
Musimy zdać sobie sprawę, że zespół jest odbiciem osoby zarządzającej, w tym przypadku jest to właściciel, dyrektor lub manager. To właśnie zespół ma wpływ na to jak zostanie oceniony obiekt przez gości i czy będą to tylko jednorazowe “odwiedziny” czy wręcz przeciwnie, po pozytywnej rekomendacji, tych gości będzie coraz więcej.
Przeprowadzono ankietę, gdzie zadano pytanie, kto ma największy wpływ na pozytywną atmosferę w zespole. Ponad 70 % zapytanych stwierdziło, iż głównym czynnikiem budującym zespół jest osoba zarządzająca tym zespołem. To właśnie postawa tej osoby wpływa na to jak nam się pracuje, w jaki sposób budujemy naszą postawę i zaangażowanie w miejscu pracy.
Temat postaw i kompetencji managerskich jest bardzo mocno poruszany na salach szkoleniowych w aspekcie pracy z osobami z pokolenia X czy “ pokoleniem Millennium” Y. Czy łatwo jest kierować w współczesnym świecie zespołem ludzkim? Otóż nie!
Zarówno manager jak i kierownik poszczególnych zespołów musi posiadać kilka bardzo ważnych kompetencji oraz reprezentować pewne postawy.
Obecnie pracownik dużą wagę przywiązuje do tego, jak jest traktowany przez przełożonego, jaka jest atmosfera w zespole oraz czy praca przynosi satysfakcję i zadowolenie. Aby tak się działo, kierownik zespołu powinien posiadać umiejętność planowania, delegowania oraz rozliczania pracownika. Służą temu 4 style przywódcze, gdzie mamy możliwość dowolnego doboru stylu do kompetencji poszczególnych osób podległych.
Kolejną ważną umiejętnością jest umiejętność pracy w zespole. Jeśli manager potrafi współpracować, szanować swój zespół oraz aktywnie słuchać tego co mówią, słuchać ich propozycji i rozwiązań, wówczas praca staje się przyjemnością a pracownik jest bardziej efektywny, bo wie, że mamy wspólny cel do osiągnięcia. Jeśli do tego dodamy jeszcze umiejętne motywowanie pracownika, możemy z dużą pewnością osiągnąć cel, który został nam wyznaczony.
Zdarza się również często, że mamy w swoim zespole osoby z różnych pokoleń. Wówczas bardzo ważnym aspektem staje się komunikacja i umiejętności interpersonalne. Wydawane komunikaty powinny być jasne i klarowne dla odbiorcy. Aby nauczyć się pracy z różnymi osobowościami możemy oprzeć się na teorii von Thuna, gdzie w jasny i klarowny sposób przekazujemy konkretną informację utrzymując jednocześnie szacunek do odbiorcy i troskę o fakt, iż jesteśmy zespołem.
W dzisiejszych czasach trudno jest stworzyć dobry, stabilny i zaangażowany zespół, dlatego tak ważna jest dbałość o komunikację w pracy, a co za tym idzie dobry wizerunek obiektu. Warto pamiętać, że najlepszy pracownik to taki, który z chęcią przychodzi o pracy i zawsze gotowy jest na nowe wyzwania.