Kompleksowy program dla managerów restauracji, barów, kawiarni oraz szefów kuchni. Pozwala zdobyć praktyczną wiedzę z wielu obszarów, niezbędną do efektywnego prowadzenia każdego rodzaju lokalu gastronomicznego.
Szczegółowy program:
- Skuteczna rekrutacja.
- Wprowadzenie nowego pracownika na stanowisko – procedury operacyjne.
- Zakresy zadań i obowiązków pracowników.
- Organizacja pracy własnej i zespołu.
- Zarządzanie personelem.
- Premiowanie i motywowanie.
- Struktura organizacyjna.
- Wynagradzanie pracowników.
- Delegowanie zadań.
- Prawidłowa komunikacja w zespołach – sala – bar, sala – kuchnia.
- Gastronomia (kluczowe aspekty unormowań prawnych – HACCP).
- Gastronomia (kluczowe aspekty rentowności).
- Gospodarka magazynowa.
- Strategia sprzedaży w gastronomii.
- Menu kluczem do sukcesu.
- Kluczowe wskaźniki operacyjne.
- Dostosowanie ilości personelu do potrzeb operacyjnych.
- Nadużycia – jak im przeciwdziałać.
- Rola szefa kuchni w zespole w obszarach: operacyjnym, sprzedaży, administracji i pracy zespołowej.
- Nowe trendy w tworzeniu karty menu.
- Podstawy zasady “zero waste”.
- Szef kuchni jako “twarz” restauracji.
- Nowoczesne technologie kulinarne.
- Obniżanie kosztów w gastronomii – grupy zakupowe.
- Programy lojalnościowe – zwiększenie liczby gości w restauracji.
- Smak i zysk – ścisła współpraca szefa kuchni z managerem.
- Wprowadzenie nowych produktów do oferty: catering, pieczywo, cukiernictwo, kiszonki.
- Nowoczesne narzędzia pracy: programy i aplikacje.
- Innowacyjny marketing.
- Rola mediów społecznościowych w strategii sprzedaży.