Jakub Antoniszak

Jakub Antoniszak

Znany jako „Komar”. Od najmłodszych lat zafascynowany sztuką kulinarną. Swoje pierwsze kroki stawiał pod okiem ojca Krzysztofa „Kucharza Bieszczadu”. Przez ostatnie lata ukierunkowany jest na kuchnię azjatycką, ze szczególnym naciskiem na kuchnię japońską. Pracował w czołowych krakowskich restauracjach sushi. Współpracuje z restauracjami na terenie Małopolski, Górnego Śląska oraz Podkarpacia. Przyczynił się do otwarcia kilku lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej. Jego gastronomiczne upodobania nie ograniczają się tylko i wyłącznie do Azji. Ściśle współpracuje z ojcem przy organizacji cateringów, eventów i szkoleń z zakresu kuchni Łemków i Bojków. Jego kulinarne motto to nadanie tradycyjnym potrawom nowego oblicza poprzez przemycenie do nich nuty świeżości. Komar jest głównym organizatorem krakowskiego „Festiwalu Ostrości”, którego pierwsza odsłona miała miejsce w 2013 r. oraz spotkań kulinarnych z cyklu „Wariacje kulinarne w Bieszczadach”. Jest posiadaczem jedynego na świecie oficjalnie przyznawanego certyfikatu International Sushi Skills Proficiency wydanego przez World Sushi Skills Institute w Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Ekspert branżowy i trener w Hotelach PLUS.